Vy över Boden. Det är höst. Bilden är tagen med drönarklamera.

Boden topp tre i landet för småföretagare

Boden går från plats elva till tre i årets Småföretagarindex och har därmed bäst förutsättningar för småföretagare i Norrbotten. Enligt SKR:s definition är Boden 1 av 35 lågpendlingskommuner nära större städer, bland dessa rankas Boden som etta.

För fjärde året i rad publiceras Småföretagarindex av Småföretagarnas Riksförbund. Rapporten belyser de skillnader i företagandets villkor som finns i olika delar av landet. Indexet har högt förklaringsvärde, då de kommuner som har högre poäng också tenderar att ha betydligt bättre utfall både på arbetsmarknaden och kommunalekonomiskt.

Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. 290 kommuner rankas baserat på offentlig statistik avseende nio olika dimensioner av företagande.

”En oerhört viktig beståndsdel”

I årets Småföretagarindex klättrar Bodens kommun åtta placeringar och landar på plats tre.

– Småföretagens förutsättningar är en oerhört viktig beståndsdel i Bodens tillväxt och därför är det resultatet både viktigt och glädjande, säger Mats Berg, näringslivschef och fortsätter: Det här känns speciellt viktigt eftersom de små företagen kommer att spela en stor roll i den pågående samhällsomställningen.

Sammanställningen baseras på tillgänglig offentlig statistik samt förbundets framtagna rapport om antalet företagsamma. De utvalda dimensionerna är grundförutsättningar för ett fungerande ekosystem runt företagandets olika villkor.

Dimensionerna är: lokal marknad, företagsamma per capita (antal privata arbetsplatser som drivs av företagare), de lokala företagens överlevnadsgrad, lokala trygghetsinsatser, kommunal näringspolitik, skolsystem, demografi, välfärdsåtagande samt kapitalförsörjning.

Bidrar till näringslivsutvecklingen

Totalt har en dimension i Bodens kommun betydligt bättre betyg än förra året, den kommunala näringspolitiken.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader och vårt Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Boden har bättre förutsättningar än samtliga grannkommuner: Överkalix (228), Piteå (53), Jokkmokk (51), Gällivare (41), Luleå (36) och Älvsbyn (7).

Senast uppdaterad: 2023-10-18