En äldre kvinna möter en yngre man i dörren till en lägenhet. Båda ler.

Fixarn är en trygghet för de äldre

I centrum av Boden finns verksamheten Björken med tjänsten Fixarn, som är en del av Arbete och Sysselsättning. Gruppens uppgift är att förebygga halk- och fallskador för personer över 70 år.

Björkens verksamhet tar emot personer med LSS- och SOL-beslut. Syftet med jobbet på Fixarn är att deltagarna mellanlandar i arbetsgruppen, och att de sedan arbetar mot målet som är ett reguljärt arbete.

En viktig utgångspunkt i arbetet med deltagarna i arbetsgrupperna inom Arbete och sysselsättning är strävan mot att nå 100 % av den egna förmågan. Det innebär att arbetsinsatsen och uppgifterna varierar utifrån individens kapacitet. En del i gruppen arbetar heltid och andra några timmar om dagen/veckan.

Jobbet som fixare innebär många varierande sysslor som att sätta upp gardiner, byta glödlampor, byta batterier i brandvarnare, sanda fram till brevlådor och att lämna saker till återvinning och återanvändning.

Nio arbetsmyror och två ledare

- Vår grupp består av nio arbetsmyror och två gruppledare, säger Christoffer som är en del av arbetsgruppen. Fixarn passar mig bra eftersom jag har asperger och lätt fastnar för länge framför datorn hemma. Här på jobbet får jag omväxlande arbetsuppgifter och jag har fått lära mig att kallprata. Det är bra träning, men svårt för mig. Jag vill helst bara fokusera på uppgiften jag ska göra hos de äldre.

Arbetsgruppen på Björken får pedagogisk och praktisk vägledning av gruppledarna Sara Vikström och Anders Johansson.

-Vi som jobbar som gruppledare har ett fantastiskt jobb! berättar Sara. Det roligaste med jobbet på Fixarn är att få vara med på deltagarnas resa, att följa dem i vardagen. Det är en väldigt fin grupp! Det är även kul att träffa alla äldre som vi hjälper. Och så trivs jag med att vi är så mycket utomhus. Ibland åker vi till Gruvberget och är där. Vi har ett fint samarbete med Friluftsfrämjandet.

- Det känns bra när vi ser att de som mått psykiskt dåligt, mår bättre efter att ha börjat hos oss. Motion är en viktig del av vår verksamhet. Vi rör på oss mycket eftersom det har en positiv påverkan på hälsan, säger Anders.

Fixarn är en trygghet för de äldre
Owe som varit med i arbetsgruppen i 12 år trivs bra med jobbet.
-Jag känner alla våra kunder. Jag tycker om att vi får mycket motion, men jag gillar inte att borra.

Att arbetsgruppen är uppskattad av de äldre är tydligt när vi följer med Christoffer på ett par uppdrag.

-Jag är stammis, berättar Christina. Jag har en svår synskada och jag får hjälp genom Fixarn. De är alltid så himla tjänstvilliga, vänliga och glada! Det är en trygghet för mig att veta att jag kan få hjälp när jag behöver.

Även kunden Margit är mycket positiv:
-Fixarn är det bästa som kommunen hittat på!

 

Är du över 70 år och behöver hjälp av Fixarn? Ring 0921-627 41 eller 0921-625 26.

Senast uppdaterad: 2023-12-22