Nyheter
Jessica Lundh inspirerar hela Sverige från köket på Lunda förskola
I köket på Lunda förskola huserar kocken Jessica Lundh med kollegor. Nyligen har fyra av hennes recept tagits ut till en nationell kokbok som ska inspirera fler förskolor att laga vegetariskt.
Den nybyggda Lunda förskola ligger i centrala Sävast. Den öppnades i februari 2021 och består av åtta portaler med de inspirerande namnen Glöden, Energin, Styrkan, Kraften, Viljan, Modet, Hoppet och Tron. Förskolan har två torg att samlas kring, två ateljéer, ett snickeri och en restaurang. Allt är anpassat till de små men ack så viktiga kommunmedborgarna.
Restaurangen är hjärtat som samlar alla barnen men på olika tider och i olika avdelningar där varje barn har sin bestämda plats. Färgglatt, klimatsmart, hållbart och mycket ekologiskt och närproducerat är några av målen när menyerna sätts för att skapa matglädje. Här serveras allt från Svantes viltskav från Harads till Petterssons korv och pålägg, Norrmejeriers mjölkprodukter och Outinens potatis. Men också mycket vegetariskt och nya spännande kryddningar, en till två gånger i veckan.
Förskolebarnen ger ärlig feedback
Kocken Jessica Lundh har arbetat inom kök i 25 års tid och lämnade för länge sedan de klassiska restaurangköken bakom sig.
– Det är så roligt att laga mat till barn. Och det är bra att börja tidigt med nya smaker. Kikärtsbiffar till exempel äter de jättebra av. Jag tycker de är väldigt duktiga på att äta här, säger Jessica, som får ärliga och direkta utvärderingar från barnen om hur maten faller dem i smaken.
Den klassiska husmanskosten som tidigare var den huvudsakliga menyn på skolor och förskolor har på Lunda kompletterats med fler smaker som barnen gärna provar. Jessica menar också att vegetariskt många gånger kan vara lättare för de minsta att tugga.
Vegetariska recept i nationell kokbok
För en tid sedan utlystes en tävling av grossisten Martin & Servera, som sökte recept till en vegetarisk kokbok för förskolor i hela Sverige. Jessica fick frågan i en intern menygrupp som kommunen har. Hon valde ut några olika recept och blev både glad och förvånad när inte mindre än fyra av hennes recept kom med, två luncher och två mellanmål.
De vegetariska recepten som övriga Sverige får inspireras av från Boden är:
- Pastasås med morot och röda linser
- Linsgryta med gröna linser, kokosmjölk och ris
- Kesofrutti med färska bär
- Banan- och chokladdrink
Här kan du själv testa två av Jessicas recept hemma. Gör en stor laddning till matlådor, hungriga tonåringar eller barnens alla kompisar, eller halvera recepten.
Pastasås med morot och röda linser - 10 portioner
- 80 g Margarin flytande
- 90 g Hackad gul lök
- 4 g Pressad vitlök
- 300 g Riven morot
- 500 g Krossade tomater
- 100 g Röda linser
- 30 g Örtagårdsbuljong
- 250 g Valfri gräddsort
- 4 g Salt
- 2 g Svartpeppar
- 2 g Persilja
Fräs lök och vitlök i flytande margarin. Skölj linserna och fräs dem och de rivna morötterna med löken. Tillsätt krossade tomater och buljongen och låt det puttra tills linserna har blivit mjuka. Tillsätt grädde och kryddorna.
Linsgryta med kokosmjölk - 10 portioner
- 1 msk Rapsolja
- 2 st Gul lök hackad
- 0,5 msk Pressad vitlök
- 2 tsk Curry
- 2 msk Tomatpure
- 4 dl Kokosmjölk
- 4 dl Vatten
- 1 msk Örtagårdsbuljong
- 4 dl Gröna linser
- 1 tsk Sambal oelek
- 1 tsk Salt
- 0,5 tsk Svartpeppar
- Koriander
Fräs löken i olja . Tillsätt vitlök, curry och tomatpuré, fräs ytterligare en liten stund. Rör i kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong, linser och sambal. Koka tills linserna blivit mjuka. Krydda.
Text: Anna Bergström Foto: Mats Engfors/Fotographic