Två kvinnor lagar mat i ett förskolekök

Jessica Lundh inspirerar hela Sverige från köket på Lunda förskola

I köket på Lunda förskola huserar kocken Jessica Lundh med kollegor. Nyligen har fyra av hennes recept tagits ut till en nationell kokbok som ska inspirera fler förskolor att laga vegetariskt.

Den nybyggda Lunda förskola ligger i centrala Sävast. Den öppnades i februari 2021 och består av åtta portaler med de inspirerande namnen Glöden, Energin, Styrkan, Kraften, Viljan, Modet, Hoppet och Tron. Förskolan har två torg att samlas kring, två ateljéer, ett snickeri och en restaurang. Allt är anpassat till de små men ack så viktiga kommunmedborgarna.  

Restaurangen är hjärtat som samlar alla barnen men på olika tider och i olika avdelningar där varje barn har sin bestämda plats. Färgglatt, klimatsmart, hållbart och mycket ekologiskt och närproducerat är några av målen när menyerna sätts för att skapa matglädje. Här serveras allt från Svantes viltskav från Harads till Petterssons korv och pålägg, Norrmejeriers mjölkprodukter och Outinens potatis. Men också mycket vegetariskt och nya spännande kryddningar, en till två gånger i veckan. 

Förskolebarnen ger ärlig feedback

Kocken Jessica Lundh har arbetat inom kök i 25 års tid och lämnade för länge sedan de klassiska restaurangköken bakom sig. 

– Det är så roligt att laga mat till barn. Och det är bra att börja tidigt med nya smaker. Kikärtsbiffar till exempel äter de jättebra av. Jag tycker de är väldigt duktiga på att äta här, säger Jessica, som får ärliga och direkta utvärderingar från barnen om hur maten faller dem i smaken. 

Förskolebarnen på Lunda förskola äter vegetariskt

Den klassiska husmanskosten som tidigare var den huvudsakliga menyn på skolor och förskolor har på Lunda kompletterats med fler smaker som barnen gärna provar. Jessica menar också att vegetariskt många gånger kan vara lättare för de minsta att tugga. 

Vegetariska recept i nationell kokbok

För en tid sedan utlystes en tävling av grossisten Martin & Servera, som sökte recept till en vegetarisk kokbok för förskolor i hela Sverige. Jessica fick frågan i en intern menygrupp som kommunen har. Hon valde ut några olika recept och blev både glad och förvånad när inte mindre än fyra av hennes recept kom med, två luncher och två mellanmål. 

De vegetariska recepten som övriga Sverige får inspireras av från Boden är: 

  • Pastasås med morot och röda linser 
  • Linsgryta med gröna linser, kokosmjölk och ris 
  • Kesofrutti med färska bär 
  • Banan- och chokladdrink 

Vegetarisk mat på Lunda förskola

Här kan du själv testa två av Jessicas recept hemma. Gör en stor laddning till matlådor, hungriga tonåringar eller barnens alla kompisar, eller halvera recepten. 

Pastasås med morot och röda linser 10 Portioner 

  • 80g Margarin flytande 
  • 90g Hackad gul lök 
  • 4g Pressad vitlök 
  • 300g Riven morot 
  • 500g Krossade tomater 
  • 100g Röda linser 
  • 30g Örtagårdsbuljong 
  • 250g Valfri gräddsort 
  • 4g Salt 
  • 2g Svartpeppar 
  • 2g Persilja 

Fräs lök och vitlök i flytande margarin. Skölj linserna och fräs dem och de rivna morötterna med löken. Tillsätt krossade tomater och buljongen och låt det puttra tills linserna har blivit mjuka. Tillsätt grädde och kryddorna. 

Linsgryta med kokosmjölk 10 portioner 

  •  1 msk Rapsolja  
  • 2 st Gul lök hackad  
  • 0,5 msk Pressad vitlök  
  • 2 tsk Curry  
  • 2msk Tomatpure  
  • 4dl Kokosmjölk  
  • 4dl Vatten  
  • 1 msk Örtagårdsbuljong  
  • 4 dl Gröna linser  
  • 1 tsk Sambal oelek  
  • 1 tsk Salt  
  • 0,5 tsk Svartpeppar  
  • Koriander  

Fräs löken i olja . Tillsätt vitlök, curry och tomatpure, fräs ytterligare en liten stund. Rör i kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong, linser och sambal. Koka tills linserna blivit mjuka. Krydda. 

 

Text: Anna Bergström Foto: Mats Engfors/Fotographic

Senast uppdaterad: 2023-01-24