Nyheter
Komet gör dig till en bättre förälder
Föräldrakomet är en KBT-baserad föräldrastödsutbildning med syfte att ge föräldrar bättre kunskaper och verktyg för att hantera konflikter med sina barn. Utbildningen, som bygger på forskning på Karolinska institutet, har funnits sedan 2002 och sker idag riks- täckande i kommunal regi. Nästa Föräldrakomet startar under vecka 39.
Komet står för kommunikationsmetod, och finns både som Föräldrakomet, vilken riktar sig till föräldrar med barn mellan tre och elva år. För äldre barn mellan tolv till arton år finns en liknande utbildning som kallas Tonårskomet.
– Det är inte så att det är en viss typ av föräldrar som kommer hit, utan det här är en utbildning för alla som fastnat i tjat, gnat och konflikter med sina barn, påpekar Anna Karin Eliasson Isaksson.
– Det är inte heller någon raketforskning vi håller på med, fyller Maria Bergstrand i. Man kan göra liknelsen med en massa erfarenhet och klokskap som stoppats ner i en påse med praktiska verktyg. Det stöd och den gemenskap som föräldrarna möter i gruppen är också oerhört värdefull, där man kan se att man inte är ensam och slippa känna sig som en dålig förälder.
Skapa relationer inte konflikter
Kometen bygger på att hjälpa föräldrar att skapa positiv tid med sina barn, en gemensam stund där man ger barnet full uppmärksamhet. En självklarhet om man tänker efter, menar Jan Dahl.
– Kan man inte ta sig tid med sina barn kan man inte heller bygga upp en relation med dem. Det är själva grunden i föräldrakomet. Och i dagens stressade samhälle är det faktiskt så att många föräldrar missar det här. Som förälder behöver man kvalitetstid med sina barn för att lära känna dem. När barnen är små, så är det ofta enklare med ja, nej, inte röra och så. Men i takt med att barnet växer ökar komplexiteten och kravet på hur vi kommunicerar. Vi måste kunna prata med barnen på ett sätt som inte är destruktivt. Att kometutbildningarna fungerar visar statistiken.
På riksnivå upplever 97 procent av deltagarna att de fått hjälp och bättre relation till sina barn. Och allt handlar om att göra rätt saker i rätt ordning och även låta det ta tid. Förändring tar tid och engagemang om det ska bli varaktigt.
Skapa tid tillsammans
– Man kan säga att kometen består av flera delar. I grunden handlar det om att skapa tid tillsammans, som leder till positiv kommunikation, som i sin tur gör det lättare att hantera problem och sist men inte minst – att man slår fast vilka regler som ska gälla. För regler måste man ha i en familj. Och de stegen måste själv klart genomföras i rätt ordning. Det är som att bygga ett hus, man kan inte lägga taket förrän golv och väggar är på plats, slår Jan Dahl fast.
Maria Bergstrand, Anna Karin Eliasson Isaksson och Jan Dahl leder de KBT-baserade föräldrastödsutbildningarna Föräldrakomet och Tonårskomet.
Mer information:
Föräldra-/Tonårskomet (boden.se).
Är du intresserad av att gå Föräldra- eller Tonårskomet? Då är du varmt välkommen att höra av dig på: komet@boden.se.