En man står utanför entren till ett bibliotek. I handen håller han entrebiljetter till olika sport- och kulturarenor.

Lånekort till sport och kultur

Nu kan du låna säsongskort till Boden Hockeys och Boden Handbolls matcher samt till Havremagasinets och Försvarsmuseum Bodens utställningar. Korten finns på Bodens stadsbibliotek i Enter Galleria.

Det fungerar ungefär som när du lånar böcker på biblioteket eller fritidsprodukter på fritidsbanken. Du lånar entrékorten max sju dagar och återlämnar dem efter att du gjort ditt sport- eller kulturbesök.  

Idén kommer från Boden Business Park som tillsammans med Bodens stadsbibliotek har arbetat fram formerna för tjänsten. Syftet är att alla ska ha möjlighet att gå på sportevenemang och ta del av kultur.  

– Vi ser det som en självklarhet att tillgängliggöra både sport och kultur för alla oavsett ekonomiska förhållanden. Sedan är det så klart en bonus om fler hittar till vår verksamhet på biblioteket, säger Fredrik Rönnberg, verksamhetschef på Bodens Stadsbibliotek. 

LĂ„nekort till sport- och kulturarenorFrån de deltagande aktörernas sida ses satsningen både som ökad inkludering och en möjlighet att nå nya besökare. 

– Vi känner att vi har något bra på gång. Det här är ett positivt inslag för ökad inkludering och tillgänglighet för kommunens bästa, säger Markus Sammeli, Boden Hockeys ordförande. 

– Vi genomför sociala projekt hela tiden och det här är vårt sätt att ge tillbaka till vårt samhälle och Boden. Vår verksamhet är beroende av Bodensarna och det här är det minsta vi kan göra. Det har genomsyrat alla våra sociala aktiviteter, menar Alina Maglic, ordförande Boden Handboll. 

Från Havremagasinet tas det också emot positivt att konst och kultur lyfts in som en viktig del i att nå fler under den pågående samhällsomställningen. Försvarsmuseum Boden ser även fördelarna med att Bodens historia synliggörs för fler bodensare i alla åldrar, i synnerhet med alla nya kulturer som nu ska knyta an till det vi har här. 

Så här går det till: 

  • Säsongskorten lånas och återlämnas till personal på Bodens stadsbibliotek. (Ej i låda/bokinkast.) 
  • Du kan maximalt låna två kort åt gången. 
  • Först till kvarn, korten går inte att reservera. 
  • Lånetiden är sju dagar och kan inte förlängas eller lånas om direkt. 
  • Om det inte återlämnas till angivet datum spärras kortet och du riskerar att inte få låna säsongskort igen. 
  • Vid borttappat kort utgår en ersättningsavgift. 
Senast uppdaterad: 2023-11-21