Kvinnlig lärare undervisar engelska vid en whiteboard. Pekar på whiteboarden och tittar in i kameran.

Nya projektmedel för fortsatt integration av ukrainska flyktingar

Lärcentrum och JobbCenter kommer med hjälp av projektpengar från Socialfonden att kunna fortsätta sitt arbete med att integrera flyktingar enligt massflyktsdirektivet genom projektet Fast Care-HERO.

Under de senaste fem månaderna har Lärcentrum erbjudit engelskalektioner till nya bodensare som kommit hit från Ukraina under massflyktsdirektivet. För att möjliggöra studier i kombination med arbete har lektionerna varit förlagda både dag- och kvällstid. Det har även gått att vara med på distans.

-Lektionerna har varit mycket uppskattade, inte minst de på fredagskvällarna. Klassrummet har även fungerat som en social samlingspunkt, berättar Kerstin Brännström, projektledare för integrationsprojektet Care-HERO. Deltagarna tycker att det är bra att få träna på att prata i grupp. De tycker att svenskar är så bra på engelska.

Anastasiia, som arbetar som engelskalärare, berättar att det inte är så lätt att hitta bra språkkurser i Ukraina.

- Det är inte något som prioriteras i skolan. Själv har jag alltid varit språkintresserad, och bott i England i tre år. Jag har även tävlat i tiodans och rest runt om i världen. Då blev det naturligt att använda engelska.

En av eleverna på engelskakursen är Ludmilla. Hon har arbetat som frisör i 20 år innan hon kom till Sverige. I oktober ska hon validera sin utbildning, och göra ett praktiskt arbetsprov.

-Det här är en jättebra kurs. Jag behöver lära mig mer eftersom en del kunder bara talar engelska.

-Nu är projekttiden slut för Care-HERO 2, fortsätter Kerstin, men glädjande nog har vi fått nya projektmedel av Socialfonden. Lärcentrum och JobbCenter kommer genom det fortsatta projektet Fast Care-HERO att integrera flyktingar enligt massflyktsdirektivet. Det innebär en förlängd förstärkning med kartläggning och validering av kompetens, matchning med arbetsgivare, och lektioner i engelska.

JobbCenters webbplats kan du läsa mer om projektet Care-HERO. 

Senast uppdaterad: 2023-10-04