En potatis med armar och ben, glasögon och mun, håller i ett paraply och ställer frågan "Vill du skära ner på ditt matsvinn?".

Skär ner på ditt matsvinn

Idag, 29 september, är det Internationella matsvinnsdagen. Ett initiativ som FN instiftade för fem år sedan. I svenska hushåll slängs 35 kilo mat och dryck per person och år, men det finns enkla sätt att ändra på det!

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. Här i Sverige sker det stora matsvinnet i hushållen och så ser det ut i hela världen. För att uppmärksamma detta har Livsmedelsverket myntat ordet svinnsikt.

Att ha svinnsikt handlar om att bli uppmärksam på sitt matsvinn för att sedan förändra sitt beteende och inte slänga mat i onödan. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. 

Har du svinnsikt?

Med Livsmedelsverkets svinnsikts-guide kan du som vill bli lite snällare mot maten och miljön få pepp och tips. Testet har sju frågor. Starta svinnsikts-guiden > 

Lär dig mer!

Tips för att minska ditt matsvinn

Du kanske vill ta hand om ätbar mat bättre och undvika matsvinn. Men hur? Storhandla eller inte? Förvara ägg i kylskåpet? Frysa in pasta? Avgörande för matsvinn som uppstår hemma är planering, förvaring och tillagning av mat. Livsmedelsverket har samlat ihop några bra tips utifrån människors frågor om hur de kan bidra till att minska matsvinnet. 

Vad betyder datummärkningen?

Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt. Ett enkelt sätt att minska svinnet är därför att först titta, lukta och smaka på maten. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta. På Livsmedelsverkets hemsida får du lära dig mer om bäst före-datum och sista förbrukningsdag.

Förvara frukt och grönt rätt

Vissa grönsaker och frukter mår bäst i kyla, andra kan få köldskador om de förvaras i kylskåp. Livsmedelsverket lär dig mer om hur du bäst förvarar din frukt och dina grönsaker. 

Senast uppdaterad: 2023-09-22