Ett litet barn klädd i cerise vinteroverall med uppdragen kapuschong med pälskant poserar för kameran vid pulkabacken.

Förena mera tillgängliggör Bodens starka föreningsliv

I höstas startade projektet Förena mera! Med syfte att lotsa asylsökande, nyanlända samt personer som omfattas av massflyktsdirektivet in i föreningslivet. Genom att kontakta olika föreningar och låta de deltagande familjerna prova på olika aktiviteter är förhoppningen att stärka föreningslivet i Bodens kommun

– Föreningslivet är en stor del av det svenska samhället och många, barn som vuxna, är aktiva i flera olika föreningar. Med projektet vill vi tillgängliggöra det starka föreningsliv vi har i Boden. Vi vill också bidra till att deltagarna kan skapa ett nätverk, utveckla språket och träffa fler med samma intressen, säger Mirella Lind, som varit drivande i projektet.

Mirella hoppas också att Förena mera! på sikt blir en tröskelsänkare och att våra föreningar börjar rikta sig till en bredare målgrupp. 

– Har man inte språket är det inte helt självklart hur man får kontakt med föreningar. Vi hoppas att de aktiviteter vi gör här blir den lilla bryggan till att våga nå varandra och att deltagarna kan behålla den kontakten de får genom projektet.

Första föreningsträffen på ridhuset

Förena mera! är ett samarbete mellan Bodens kommun, Rädda Barnen och Boden City FC. I projektet finns också en föreningssamordnare och två familje­ledare som ska fungera som språk- och kulturbrygga. 

Den första föreningsträffen arrangerades på ridhuset tillsammans med Bodens ridklubb. De deltagande familjerna fick, i två grupper, turas om att fylla på hö och ­vatten till stallets hästar, och – det som kanske var mest uppskattat – testa att rida! Till hjälp stod ledare och ungdomar från ridklubben. Två av deltagarna var systrarna Donja och Diana som blev väldigt förtjusta i hästen Sally. 

– Det här var jätteroligt, jag älskar hästar, berättar storasyster Donja, 12 år.

Förena mera på Bodens ridklubb

Uppskattat besök hos Friluftsfrämjandet

Under vintern har Förena mera! även besökt Friluftsfrämjandets stuga på Gruvberget. Ordförande Urban Sundbom berättade om föreningens aktiviteter för stora och små. Besökarna bjöds på fika och barnen fick tillfälle att pyssla. Det relativt milda vädret med lätt snöfall inbjöd också till pulkaåkning.

Friluftsfrämjandet i Boden har under förra året firat imponerande 90 år. Verksamhetsåret fylls av roliga, spännande och lärorika aktiviteter och arbetet drivs helt ideellt. Även om det finns en stadig medlemsskara välkomnas alltid nya medlemmar. 

– Vi behöver fler skidlärare och även ledare för våra vandringsgrupper Skogsknytte, Skogsmulle och Strövare, berättar Urban. Att leda sådana grupper ger rika tillfällen att vistas i skog och mark liksom i skidbacken, och ledarerfarenheten kommer till nytta i många fler sammanhang. (Föreningen bekostar alltid dessa utbildningar.) Är man nyfiken och vill veta mer är det bara att höra av sig, ler Urban.

Besöket hos Friluftsfrämjandet var mycket uppskattat av både deltagarna och föreningens representanter. Tillfrågade om vad mer som vore roligt att göra på fritiden vintertid kom flera förslag. 

– Jag vill åka skidor, sa Ludmila, som bott i Boden i två år och studerar på SFI. Och skridskor! 

Hundspann och skoteråkning och dans var andra önskemål. 
– Jag vill bara fotografera, ler Alexandra, som läser svenska och planerar att läsa medicin.

Friluftsfrämjandet på GruvbergetEn starkare, hållbar kommun

Förena mera! har som ambition att samarbeta med flera olika föreningar, inte bara de stora idrottsföreningarna. 

– Det ska passa de vuxna såväl som barnen. Det är så viktigt att få ett sammanhang och hitta det man brinner för, för en hållbar vardag. Vi är också i behov av volontärer till våra föreningar. Kan vi etablera den här familje­kontakten kan vi tillsammans bidra till att göra Boden till en starkare och mer hållbar kommun, avslutar Mirella Lind.

__________

Förena mera!

Projektet pågår fram till sommaren. Vill din förening hålla en aktivitetsträff för våra deltagare och berätta om er verksamhet? Eller är du asylsökande/nyanländ och har frågor om fritidsintressen och föreningsliv? Kontakta projektledare Peter Gitselov, 072 – 210 87 97.

Senast uppdaterad: 2024-04-03