Nyheter
Förstudie för en botanisk trädgård i Storklinten
Bodens kommun har fått medel beviljade av Region Norrbotten och Längmanska företagarfoden för en förstudie av ett nytt besöksmål - Arctic Botanic Garden. Förstudien ska kartlägga möjligheterna att etablera Sveriges nordligast belägna ackrediterade botaniska trädgård i Storklinten, Bodens kommun.
Förstudien ska genomföras med Bodens kommun som huvudman i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård.
I Sverige finns idag fem ackrediterade botaniska trädgårdar som på ett eller annat sätt arbetar med att bevara och forska på vilda växter. Ingen av de ackrediterade botaniska trädgårdarna ligger i Norrland, som hyser en stor del av landets biologiska mångfald, och samtidigt har ett klimat som underlättar artbevarande för framtiden.
Platsen som är vald att utredas ligger i Storklinten i Bodens kommun och gränsar till Sveaskogs Ekopark Storklinten, i ett attraktivt område med växande besöksnäring.
Målet med en framtida Arctic Botanic Garden är att skapa ett unikt besöksmål med idé- och visningsträdgårdar, arktisk och norrbottnisk natur och kultur. Lavträdgård, köksträdgård, vattenträdgård, lekytor och besökscentrum är några exempel på inslag i visionen vars möjligheter nu ska utredas utifrån Storklintens förutsättningar.
– För oss i Bodens kommun innebär den här förstudien även att vi får utreda hur vi ytterligare kan öka kommunens attraktionskraft och locka fler att bo och verka här genom att skapa en ny typ av arbetstillfällen inom forskning, innovation och turism kopplad till trädgård och natur, säger Mats Berg, näringslivschef Bodens kommun.
Mats Havström och Hanna Tornevall vid Göteborgs botaniska trädgård. Foto: Göteborgs botaniska trädgård.
– Botaniska trädgårdar ingår i ett internationellt nätverk som tillsammans arbetar med bevarande av den biologiska mångfalden, där Arctic Botanic Garden kommer bli ett mycket viktigt tillskott, säger förvaltningschef Hanna Tornevall från Göteborgs botaniska trädgård.
– Området runt just Storklinten är intressant på flera sätt, bland annat genom att det finns en topografi och variation i miljöer som ger goda förutsättningar att odla olika typer av alpina och arktiska växter samtidigt som besökare kan uppleva den vackra naturskogen, säger Mats Havström, forskningschef vid Göteborgs botaniska trädgård.
Region Norrbotten skjuter till 790 000 kronor till förstudien som även har fått 300 000 kronor i stöd av Längmanska företagarfonden. Förstudien löper till och med sommaren 2025.
Foto huvudbild: Storklinten