Nyheter
Fortsatt avrådan från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan
Med anledning av förhöjda halter av PFAS har en tillfällig avrådan utgått från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan i Boden. Avrådan förlängs tillsvidare över sommaren 2024.
Bodens kommun har tillsammans med Länsstyrelsen genomfört provtagning och analys av PFAS i fisk från Svartbyträsket. Resultaten visar på förhöjda halter av PFAS. Ytterligare utredning och bedömning av de uppmätta halterna kommer att genomföras under sommaren. Som en försiktighetsåtgärd till dess att mer information finns tillgänglig avråds allmänheten från att äta fisk fångad i Svartbyträsket och Lillavan. Detta är extra viktigt för barn, unga, ammande, gravida och den som vill bli gravid i framtiden.
Beslutet om fortsatt tillfällig avrådan från att äta fisk i Svartbyträsket och Lillavan har tagits i samråd med Livsmedelsverket. På deras hemsida kan du läsa deras råd kring PFAS.
Hur länge gäller avrådan?
Avrådan är tillfällig men gäller tills vidare till dess att ytterligare prover och bedömning har genomförts.
Får man fiska?
Avrådan medför inget förbud att fiska, men fisken som tas upp ska inte förtäras.
Vad är PFAS?
PFAS, högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en särskild grupp kemiska ämnen som inte finns naturligt i miljön. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och har tillverkats sedan 1950-talet. PFAS används eftersom de har eftertraktade tekniska egenskaper. Till exempel är de fett-, smuts- och vattenavvisande. PFAS används i en mängd olika vardagliga produkter som exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, friluftskläder, kosmetika men även i brandskum.
Varför här?
Undersökningen av PFAS i fisk är en del av en större utredning kring PFAS-förorening från bland annat före detta AF1-området (Bodens före detta helikopterbas) och den kommunala brandövningsplatsen, där det är känt att brandskum innehållandes PFAS tidigare har använts.
Hur farligt är det?
Forskning av PFAS pågår och det är ännu oklart hur farliga många av de olika PFAS- ämnena är. Studier av vissa PFAS-ämnen har visat sig ha negativa effekter på människa och miljö. PFAS-ämnen är inte farliga att få i sig vid enstaka tillfällen. Det är en exponering av höga halter över längre tid, framför allt via mat och dricksvatten, som bör begränsas.
Prover på det kommunala dricksvattnet visar inte på förekomst av PFAS.