Nyheter
Gymnasieprogram med sikte på en mångmiljardindustri
GameDev är ett estetiskt gymnasieprogram med nationellt intag som primärt riktar sig mot den globalt och kraftigt växande spelindustrin. Men kunskaper runt interaktiv media täcker in även andra tänkbara tillämpningar, exempelvis inom norra Sveriges växande gröna industri.
GameDev är en strategisk satsning från Bodens kommun inom ett prioriterat utvecklingsområde. Gymnasieprogrammet sker i nära samarbete med Futuregames på Boden Game Camp, en högre vidareutbildning för digitala kreatörer som lockar talanger även utanför Sverige. Ambitionen är att skapa en attraktiv, relevant och högskoleförberedande utbildning inom spelutveckling.
– Vi är ett estetiskt program på pappret, men vi ligger på gränsen mellan teknik och estet, säger Carl Anrep, programsamordnare för GameDev på Björknäsgymnasiet.
Teknik och estetik
På GameDev får eleverna både en teknisk förståelse och lär sig programmering och en estetisk bildning med form, grafik ljud och berättande. Sedan används spelvärlden för att sätta samman de två olika delarna till en helhet. Det innebär att eleverna får lära sig både problemlösning runt teknik och programmering samt art och gestaltning.
– Alla blir kanske inte spelutvecklare. Men vi ger eleverna de tekniska och estetiska kunskaperna för kommunikation och förmedling i digitala media, menar Carl Anrep.
Industriella användningsområden
När eleverna på GameDev ska ta fram sina UF-idéer så ingår i uppgiften att de ska ta fram någon form av interaktiv media, vilket täcker in otroligt många användningsområden. Det ligger nära till hands att även tänka sig olika tillämpningar inom norra Sveriges växande gröna industri, med simulatorer, VR-utbildningar och digitala modeller till exempel.
– Spel är ett interaktivt media, och kan man behärska det så har man kunskaper för att leverera innehåll till hela upplevelseindustrin och mer än så. Det inkluderar förstås industriella användningsområden.
Internationell uppmärksamhet
Efter gymnasiet finns många närliggande vidareutbildningar inom spel och upplevelseindustri. Film- och serieproduktion på Kalix folkhögskola, Changemaker Educations och Future Games i Skellefteå och Boden.
– Futuregames drar studerande även internationellt och har både studenter och lärare som arbetat med riktigt stora titlar. De får hit föreläsare från stora spelutvecklare som Fatshark och Dice till exempel. Bland annat dök Void Interactives lead game designer för spelet ”Ready or Not” upp här och snackade med våra elever. Helt plötsligt står han i vårt klassrum och delar ut sin e-postadress till alla våra elever. Det var otroligt coolt!
Text: Axel Berger
Foto: Mats Engfors / Fotographic