En person håller ett papper som det är målat i olika färger framför sitt ansikte. För det högra ögat finns ett hål som personen tittar ut igenom.

Nominerade till Kulturstipendiet 2024

Kultur-, fritids- och ungdomsnämndens kulturstipendium finns till för att uppmärksamma personer som gjort och/eller gör betydande insatser för kulturlivet i Boden.

Kultur-, fritids- och ungdomsnämndens kulturstipendium finns till för att uppmärksamma personer som gjort och/eller gör betydande insatser för kulturlivet i Boden. Insatserna ska vara av värde för den kulturella utvecklingen i kommunen, och ingå i något av ämnesområdena konst, konsthantverk, design, musik, drama, film, foto, litteratur, kulturminnesvård eller annat för den kulturella utvecklingen väsentligt område. Stipendiet är 10 000 kronor.

Tre kandidater har nominerats till kulturstipendiet 2024. Vinnaren utses av Kultur-, fritids- och ungdomsnämnden, och kommer att koras under SM-veckans folkfest After Sport mellan den 21–24 mars 2024.

De nominerade kandidaterna 

Anneli Gustafsson - nominerad till kulturstipendiet 2024

1. Anneli Gustafsson (kören Thaleia)

Anneli Gustafsson är körledare för Thaleia sedan 1999. Genom sitt personliga engagemang och sin musikalitet skapar hon unika körarrangemang som Thaleia framför med briljans. Anneli har en unik förmåga att framhäva det bästa i kören, inte bara med hänsyn till körklang utan också genom att betona vikten av scenframträdande. Hennes metod att få kören att släppa noterna och etablera en nära kontakt med publiken har visat sig vara både uppskattad och framgångsrik.

Jonas Öberg - nominerad till kulturstipendiet 2024

2. Jonas Öberg (Boden Gospel Choir)

Hela Boden sjunger gospel! Jonas Öberg har under hösten lett en 120 personer stor gospelkör, vilket mynnade ut i en gratiskonsert med kören, Gladys del Pilar och hela Överluleå kyrka full av gospelpublik.

Haradsrevyn - nominerad till kulturstipendiet 2024

3. Haradsrevyn

I över 20 år har denna förening roat invånarna i Boden. De har medlemmar från 20 år upp till 75 år, en blandning av kvinnor, män och hen. I förra årets revy sjöng de: "Vi är olika vi och vi får vara fri, att vara och bli, tillsammans är stark, vi bryter ny mark, målar färger på ett tomt ark, vi duger så bra". Med humor som vapen skildrar Haradsrevyn diktaturens fall, fighten mot rasism och droger, och de står upp för allas lika värde. De skildrar vårt samhälle både lokalt och globalt, med glimten i ögat och målet att få publiken att skratta och ha roligt, samtidigt som de inspirerar till eftertanke. Utöver revyn arrangerar gruppen kulturskola för barn för att fånga upp det kulturella intresset och ge barnen möjlighet att utvecklas vidare.

Senast uppdaterad: 2024-04-03