Projektet Se Framtiden med sex unga nyanlända tillsammans med sina två ledare poserar för kameran inne på Jobbcenter.

Potentiell arbetskraft söker matchning

Boden har haft besök av en grupp unga killar som för närvarade bor i Skåne och Småland. Ungdomarna ingår i projektet Se Framtiden vars syfte är att skapa möjligheter till arbete för unga nyanlända.

Killarna som var med på studieresan har arbetserfarenhet som Boden behöver, och här deltog de i olika arbetsmöten för att matcha dem med lokala arbetsgivare. Kompetensen de har finns inom betong, svets, storkök, vård- och lagerarbete.

Muhammad, med erfarenhet som köksbiträde och målare, har känt sig välkommen i Boden. Efter att ha varit hemlös i ett och ett halvt år, hoppas han på anställning och att kunna bo på en stabil plats.

- Allt jag vill är att få jobb. Jag önskar att vi hade hittat projektet tidigare. Jag var hemlös i ett och ett halvt år och bodde i skogen av rädsla att jag skulle bli utvisad. 

Besök på Jobbcenter

Se Framtiden

Se Framtiden är ett projekt finansierat av Arvsfonden, och drivs av Furuboda folkhögskola i Malmö tillsammans med Ensamkommandes Förbund. Målet är att utveckla ett arbetssätt som stöttar ungdomar som har erfarenhet av migration och eventuellt omfattas av gymnasielagen att komma in på arbetsmarknaden.

- Det finns en bra arbetsmarknadsprognos här och JobbCenter var direkt på när vi hörde av oss. Vi besöker även Umeå och Luleå, säger projektets ledare Katinka och Ebba. Vi hoppas att våra deltagare hittar ett arbete. Det är en bra chans att få en anställning som passar kraven på gymnasielagen. Alla har sökt hundratals jobb i hela Skåne.

Besök på Jobbcenter

Sahel, en utbildad målare med 2000 timmars erfarenhet, önskar arbeta inom byggsektorn. Han bor just nu i Markaryd, men trivs i Boden och överväger att flytta hit om han får anställning.
– Här känns det bra, men kallt. Om jag får jag jobb vill jag flytta hit.

Mer information

 Kontakta gärna JobbCenter om du vill få mer information. 

Senast uppdaterad: 2024-04-03