Simon Åkerlind i full skidmundering har lyft tävlingsgeväret och siktar mot guld. I bakgrunden syns tränare Kalle Grenemark.

Trippel guldmedaljör på junior-SM i skidskytte

Simon Åkerlind är en ung skidskytt från Härjedalen med siktet inställt på den absoluta toppen. När det var dags att söka till gymnasiet föll valet på Boden, Björknäsgymnasiet och el- och energiprogrammet.

Simon Åkerlind valde Björknäsgymnasiet i Boden för den unika möjligheten att kombinera träning och studier.
– Boden är enda stället i landet där du kan läsa el och energi i kombination med skidskytte, berättar Simon. Det passar mig perfekt och jag trivs jättebra här.

Han har stått på skidor sedan barnsben och upptäckte skidskyttet i mellanstadiet. Sedan dess har han radat upp framgångar och dominerade tidigare i vår på junior-SM i Torsby med dubbla guldmedaljer. Under junior-SM i Östersund förra veckan kammade han hem sitt tredje guld! 

Simon ├ůkerlind - trippel sm-guldmedalj├Âr i skidskytteBland klasskamraterna på Björknäsgymnasiet är han också känd för att gå omkring i träskor. Efter junior-SM firades han av klassen med tårta och ett par träskor i guld: "Arbetsskor i guld kommer säkerligen att hjälpa till nya storbragder i framtiden. Stort grattis!", skriver @bjorknasgymnasiet_boden på Instagram.

Programansvarig för el- och energiprogrammet är Richard Nilsson och tränare är tidigare förbundskapten Kalle Grenemark.
– Möjligheter att kombinera studier och elitidrott bäddar för framgångar som ger eko nationellt och internationellt, säger Richard Nilsson.

Björknäsgymnasiet erbjuder nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) för elitsatsningar inom handboll och skidskytte. NIU på Björknäsgymnsiet går att kombinera med ekonomiprogrammet, el- och energiprogrammet, teknikprogrammet  samt vård- och omsorgsprogrammet.

Läs hela reportaget med Simon Åkerlind i nästa nummer av Boden Bild – kommer i brevlådorna i maj! 

Senast uppdaterad: 2024-04-03