Längst upp: Arisa Saendet och Yewbdar Abdi Sultan. I mitten: Thitiwan Creutz, svensklärare Ingela Eriksson och Ilya Ali Karimi. Längst ner: Papis Soumahoro och vårdlärare Maria Blomqvist.

Trygga vårdbiträden höjer kvaliteten i vård och omsorg

I april fick eleverna som läst till vårdbiträde kombinerat med svenska som andraspråk via Lärcentrum, ta emot sina examensdiplom. Vi träffar de sex nybakade vårdbiträdena när det vankas examensfest på Sandenskolan. Ett firande som bjöd på diplomceremoni, tårta, mycket fniss, tårar och många långa kramar.

Gruppbild: Längst upp: Arisa Saendet och Yewbdar Abdi Sultan. I mitten: Thitiwan Creutz, svensklärare Ingela Eriksson och Ilya Ali Karimi. Längst ner: Papis Soumahoro och vårdlärare Maria Blomqvist.

Stämningen i rummet är varm och litet vemodig. Alla får ta emot diplom och en personlig hälsning från sina lärare. De nya vårdbiträdena har läst vårdkurser kombinerat med svenska som andraspråk. Samtliga har tidigare erfarenhet från jobb i vård och omsorg.

Trygga vårdbiträden höjer kvaliteten i vård och omsorg - Boden Bild 1/2024

Thitiwan Creutz strålar av stolthet när hon berättar vad utbildningen betytt för henne.
– Innan gjorde jag bara som de andra. Nu har jag fått kunskaper och påpekar när något behöver förbättras eller göras annorlunda. Det hade jag aldrig vågat innan.

Papis Soumahoro nickar instämmande.
– Jag gjorde samma uppgifter innan utbildningen men nu har jag en helt annan trygghet och större självförtroende.

Ilya Ali Karimi berömmer sina lärare och tar upp en spontan applåd.
– Ni ska vara så stolta över det arbete ni gör. Ingen av oss ville säga ett ord i början men nu får ni knappt tyst på oss!

Rektor Maria Rendahl är också på plats för att ge sina lyckönskningar.
– Ni skulle bara veta så mycket gott jag fått höra om er i personalrummet. Jag vet att ni kommer göra ett fantastiskt jobb vart ni än hamnar.

Trygga vårdbiträden höjer kvaliteten i vård och omsorg - Boden Bild 1/2024

Utbildning med nationella riktlinjer

Utbildningen till vårdbiträde fick för några år sedan nationella riktlinjer och ser nu likadan ut i hela landet. Vårdämnen integrerade med svenska som andraspråk är en kombination på heltid under ett och ett halvt år där språkundervisningen utgår från yrkeskurserna.

Maria Blomqvist undervisar i vårdkurserna och har tillsammans med svensklärare Ingela Eriksson varit utbildningens två huvudlärare.
– Den här utbildningen höjer vårdbiträdenas status och bidrar till att säkra kvaliteten i vård och omsorg, säger Maria. Våra studenter blir värdefulla resurser i verksamheter där alla hjärtan, hjärnor och händer behövs.

 – Språk och yrkeskunskap hör tätt samman, säger Ingela. De här personerna har utvecklats på alla plan och fått en ny säkerhet i jobbet.

Trygga vårdbiträden höjer kvaliteten i vård och omsorg - Boden Bild 1/2024

Startar igen i höst

Kombinationssatsningen har uppvisat goda resultat och till hösten startar utbildningen igen.

– Det här uppdraget har gjort oss till bättre lärare och vi har massor av idéer att utveckla och förbättra utbildningen. Vi kommer att sakna de här stjärnorna men ser fram emot att få välkomna nya ambitiösa elever när skolterminen startar igen, avslutar Maria.

Nästa utbildningstillfälle, vårdbiträde kombinerat med svenska som andra språk, startar den 2 september. För att anmäla dig eller se fler utbildningar som erbjuds via Lärcentrum, besök Lärcentrums webbplats.

Senast uppdaterad: 2024-05-17