Nyheter
Våtmarksinventering i Edeforsbygden
Under några intensiva höstveckor har en inventering av våtmarker pågått i Edeforsbygden. Insatserna sker inom ramarna för LONA Våtmarker med syftet att identifiera våtmarker som behöver återställas.
Det praktiska inventeringsarbetet ute på fältet har gjorts av Sofia Hagsand, utifrån en kartstudie av Josefin Pyka och Robert Westin. Sofia har dagligen i flera veckors tid kartlagt erosioner, igenväxning, torrlagd torv, diken, risker för förlust av biologisk mångfald med mera.
– På vissa ställen har jag hittat riktigt höga naturvärden trots dikningen, till exempel kärrkantarell som bara finns registrerad på ett fåtal platser i hela Sverige. Andra våtmarker har blivit helt förstörda. De har tappat nästan all sin biologiska mångfald och många läcker skadliga ämnen till närliggande vattendrag, säger Sofia.
Kort om projektet
Robert Westin är projektledare och ansvarar för kontakt med markägare och Länsstyrelsen. Han har också dokumenterat våtmarker med drönare. En rapport från inventeringen ska nu sammanställas för att i nästa steg ta fram förslag till åtgärder och fortsatt hantering av resultatet.
Projektet ägs av Bodens kommun och drivs av EDEK, Edeforsbygdens ekonomiska förening. Själva ansökan till LONA finansierades inom ramarna för Länsstyrelsens medel till Bodens kommun för innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt, där en del gick till insatser i Edeforsbygden och har fördelats till en rad olika utvecklingsidéer i bygden.
Bakgrund
- Att skapa eller restaurera en våtmark bidrar till både bättre klimat och ökad biologisk mångfald.
- Våtmarker fyller flera funktioner i landskapet. De renar vatten och skyddar mot både torka och översvämningar. Dessutom är de en av de mest artrika naturmiljöerna.
- Våtmarker som bildar torv, som myrar, kan aktivt binda kol i sin vegetation och fungerar som kolfälla och kollager.
- Genom att återväta torvmarker minskar även utsläppen av växthusgaser, vilket gör det till en viktig åtgärd för Sveriges klimatarbete.
Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförande av detta projekt.