Närbild på en somrig tårta i flera lager med vit glasyr, färska jordgubbar, chokladspån och små kakbitar, serverad på ett glasfat.

Få koll på reglerna: Ska du sälja fika, mat eller godsaker i sommar?

Ska du öppna ett sommarcafé, stå på en marknad eller sälja hembakat via Facebook? Då kan din verksamhet behöva registreras som ett livsmedelsföretag – annars riskerar du att få betala en straffavgift.

Sedan den 1 januari 2019 gäller nya regler i livsmedelslagen. Det innebär att du som säljer mat eller livsmedel till andra kan behöva registrera din verksamhet hos kommunen – även om du bara gör det på hobbynivå eller under en kort period.

– Ska du sälja, bereda eller tillverka livsmedel, oavsett utsträckning, så är det alltid bra att kontrollera om du behöver registrera din verksamhet. Ta även kontakt med oss om du har ordnat särskilda utrymmen för tillverkning av livsmedel, har hjälp av personal och/eller hanterar större mängder livsmedel, säger Carl-Göran Olofsson, miljöinspektör.

Och kom ihåg – även om du inte behöver registrera din verksamhet, måste du ändå följa reglerna för att hantera livsmedel säkert. Det handlar om att skydda både dig och dina kunder.

----------

Tips!

1. Boka ett möte med Tillståndslotsen

För att göra det enklare för dig som driver eller vill starta en verksamhet i Boden finns Tillståndslotsen. Det är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att reda ut vilka tillstånd, regler och kontakter du behöver ha koll på – oavsett om du ska sälja fika, öppna restaurang eller starta något helt annat.

Läs mer om tillståndslotsen på Boden Business Parks hemsida.

2. Använd Tillståndsguiden

I tillståndsguiden har vi samlat aktuella tillstånd för dig som företagare inom olika branscher. Välj bransch för att läsa mer om några av de tillstånd som är relevanta för just dig.

Besök tillståndsguiden.

Senast uppdaterad: 2025-06-11