Nyheter
Fortsatt avrådan från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan
Den tillfälliga avrådan från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan i Boden kvarstår efter nya provsvar från Livsmedelsverket. Avrådan förlängs nu permanent.
Nu har Bodens kommun fått provsvaren på fisken i konsumtionsstorlek som skickades in för analys i höstas, som uppföljning på den första provtagningen. Livsmedelsverket har utifrån de senaste resultaten gjort bedömningen att avrådan från att äta all fisk från Svartbyträsket bör kvarstå. Detta är i linje med vad Bodens kommun tidigare gått ut med, skillnaden är att den tillfälliga avrådan permanentas. Avrådan är extra viktigt för barn, unga, ammande, gravida och den som vill bli gravid i framtiden.
Bodens kommun har även som en extra försiktighetsåtgärd provtagit fisk från Bodträsket. Resultaten stärker teorin att fisken migrerar i mycket låg omfattning mellan sjöarna. I Bodträsket var halterna så pass låga att inga lokala kostråd krävs för fisken där.
Fiska gärna, men ät inte fisken!
Avrådan medför inget förbud mot att fiska, men fisken som tas upp ska inte förtäras.
Bakgrund
Undersökningen av PFAS i fisk är en del av en större utredning kring PFAS-förorening från bland annat före detta AF1-området (Bodens före detta helikopterbas) och den kommunala brandövningsplatsen, där det är känt att brandskum innehållandes PFAS tidigare har använts.
Bodens kommun har tillsammans med Länsstyrelsen genomfört provtagning och analys av PFAS i fisk från Svartbyträsket. Resultaten visar på förhöjda halter av PFAS. Som en försiktighetsåtgärd till dess att mer information fanns tillgänglig avråddes allmänheten från att äta fisk fångad i Svartbyträsket och Lillavan.
Vad är PFAS?
PFAS, högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en särskild grupp kemiska ämnen som inte finns naturligt i miljön. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och har tillverkats sedan 1950-talet. PFAS används eftersom de har eftertraktade tekniska egenskaper. Till exempel är de fett-, smuts- och vattenavvisande. PFAS används i en mängd olika vardagliga produkter som exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar, skidvallor, friluftskläder, kosmetika men även i brandskum.
Hur farligt är det?
Studier av vissa PFAS-ämnen har visat sig ha negativa effekter på människa och miljö. PFAS-ämnen är inte farliga att få i sig vid enstaka tillfällen. Det är en exponering av höga halter över längre tid, framför allt via mat och dricksvatten, som bör begränsas.
Beslutet om fortsatt avrådan från att äta fisk i Svartbyträsket och Lillavan har tagits i samråd med Livsmedelsverket. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa deras råd kring PFAS.