Flygfoto över hus, skog, fält och vattendrag.

Sävast och Sävastnäs

Sävast ligger ca 9 km sydöst om Boden längs riksväg 97. Belägen på bördig mark invid älv och skog har platsen en lång historia med jord- och skogsbruk samt laxfiske som viktiga näringar.

I mitten av 1970-talet började området utvecklas och ett centrum byggdes med grundskola, mataffär, bibliotek och postkontor. Byn blev tätort men med sitt natursköna läge behöll Sävast sin lantliga prägel. Nästa tillväxtfas skedde under slutet av 1980-talet med den företagsby som idag går under namnet Boden Business Park. Här finns den välrenommerade spelutbildningen Boden Game Camp som lockar studenter från hela världen. En tongivande verksamhet av helt annat slag bedrivs genom den lokala församlingen. Mariakyrkan är en uppskattad mötesplats och anordnar event och aktiviteter för alla åldrar.

Bebyggelsen i Sävast är varierad med hyresrätter, bostadsrätter, villor och såväl nybyggda som gamla hus; de äldsta från 1700-talet. För den som vill bo lite utanför stan med viss ”byakänsla” och samtidigt ha god samhällsservice är Sävast ett optimalt val. Pendling till skola/arbete underlättas genom täta bussförbindelser till både Boden och Luleå. Runt 3 400 personer bor i området.

MTB-familjen6

Naturskönt

Sävastborna har nära till både älv och skog. Det är gott om fina promenad -och cykelvägar vilket gör området barnvänligt. Sandstranden vid Båtvägen är uppskattad och drivs ideellt på privat initiativ. Här finns eldstad och bänkar samt båtutsättningsplats, vilket är praktiskt för dem som har stugor på öarna. Från Sävast går det utmärkt att åka båt ut till havet. Planer finns på att bygga båtplatser.

By med samhällsservice

Sävast förenar ”byakänsla” med förortens tillgång till handel och service. Här finns mataffärer, kiosker och restauranger. Bokbussen stannar både vid skolorna och vid Ica. Två lokaltrafiklinjer och en länstrafiklinje gör det lätt att resa miljövänligt till Boden och Luleå. I närområdet finns förutom förskola, grundskola och högstadium både fritids och ungdomsgård.

Boden Business Park Foto Elvira Lind

Rik fritid

Utbudet av fritidsaktiviteter är omfattande och här finns flera aktiva föreningar, som Skidföreningen, Skoterföreningen, Cykelföreningen och Husmorsföreningen. Den lokala allaktivitetshallen Träffpunkten, belägen vid Brönjaskolan, har både utomhusrink och fotbollsplaner. Här finns dessutom ungdomsgården Chillet, ett café och en bokningsbar teaterlokal. Fina gång- och cykelbanor genomlöper hela området. På Sävastön kan den golfintresserade spela på en 18-håls bana. Sommartid erbjuder Lule älv och Sävastån goda möjligheter till bad, fiske och paddling. En ny och uppskattad tradition är sommarteater på Boden Business Park, arrangerat av Bodens Riksteaterförening. Vintertid finns utmärkta och belysta skidspår att tillgå med sträckor från 800 meter till 7 kilometer. I området finns flera aktiva konsthantverkare och en välsorterad garnbutik. I gamla Sävast återfinns en byagård med bagarstuga (som är bokningsbar) samt ett nystartat sommarcafé.

Skidskola

Kyrkan

Mariakyrkan är en modern byggnad i rödmålat trä, ritad av arkitekt Olle Meethz och uppförd 1994. Utanför kyrkan står en klockstapel med två kyrkklockor gjutna av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. I kyrkorummet finns en nytillkommen utsmyckning av konstnärsparet Tommy och Anki Carlsson: Björkens visa (2021). Verket består av ett träd med färgglada fåglar, allt utskuret i björk. Mariakyrkan erbjuder en mångfald av aktiviteter för olika målgrupper. En fredagskväll i månaden (under terminerna) anordnas exempelvis ”Messy church” för hela familjen, en kreativ gudstjänstform med pyssel, tacos, drama, rörelse och sång.

Boden Business Park med Boden Game Camp

Boden Business Park är ett dynamiskt nav för kommunens näringsliv med företagspark, konferenslokaler, coworking space, restaurang och hotell. Boden Game Camp med sina drygt 300 studenter erbjuder en eftertraktad dataspelsutbildning med spelinkubator. Hit söker sig studenter och företag från hela världen.

Tjers Peetgården7Historia

Första gången Sävast omnämns i skriftliga källor är 1486 och då i formen Sefastaby. Namnet har getts flera förklaringar genom tiderna, varav en går ut på att vikingen Säve bosatte sig i området, en annan att finskans ord för tät vass, sedvaistö, utgör upphovet. En tredje teori utgår från namnet Sigfast, som kan anspela på ett så kallat sigillvittne från 1300-talet. Det är först 1825 som bynamnet Säfvast börjar tas i bruk.

Tätortens delar består av Gamla Sävast med rötterna i äldre tiders bebyggelse, Sävast med villor från 1970-talet mitt och Sävastön med villaområden från 1990-talet samt nytillkomna hus uppförda under 2010-talet. 

Senast uppdaterad: 2024-01-16