En stor samling människor står intill en skylt och lyssnar på en kvinna som talar. Det är en vacker vinterdag och platsen är intill en väg.

Svartlå

På gränsen mellan kust och inland, och med ett intagande läge mellan Luleälven, Flarkån och vidsträckta skogsmarker, ligger byn Svartlå.

Med ett månghundraårigt arv av jord-, skogs- och järnbruk präglas byn idag av stark företagaranda, hantverksskicklighet och aktivt föreningsliv. Friskolan Tankeborgen (F-6) är det givna navet i byn med sina aktiviteter för hela familjen. Mittemot skolan finns ett företagshotell med kontorsplatser och slöjdsal. Bara några minuters bilväg bort finns Storklintens Ekopark och vintersportanläggning. Byn har vid två tillfällen korats till Årets by i Bodens kommun (1999 och 2009).

Naturen

Naturen runt Svartlå är vacker och varierad. Vid älvkanten ligger den äldre delen av byn med gårdar, odlingsmark, hagar och björkdungar. På norra sidan av väg 97 återfinns den yngre delen av byn, byggd i etager. Här tar strax skogen vid med stigar, skoterleder (9 mil!), tjärnar och hedmarker. I markerna finns lingon, blåbär, hjortron och svamp, men också fridlysta orkidéarter som nattviol, norna och guckusko. Flarkån, som mynnar ut i älven, är ett fint utflyktsmål för både vandrare, cyklister och kanotister.

Svartlå

Byskola

Tankeborgen Svartlå Fria startades av engagerade familjer som ville behålla skolan i byn. Genom en egen pedagogik, Svartlåmodellen, erbjuder skolan en helhetssyn på lärande där natur, kultur och företagande står i centrum. Med eget kök satsar man på närproducerat och hemlagat; även allmänheten kan förbeställa lunch. Skolan erbjuder förskola, låg- och mellanstadium samt fritids.

Rikt föreningsliv

Flera aktiva föreningar bidrar till att skapa den kreativa och inkluderande anda som präglar Svartå. Föreningarna omfattar allt från skoteråkning till kultur och förfogar över lokaler som är bokningsbara för event. En bagarstuga med vedeldad ugn kan bokas genom Samfällighetsföreningen.

Företagshotell

Mitt i byn och mittemot skolan ligger företagshotellet Tanken. Här finns kontorsrum och arbetsplatser att hyra. I dagsläget inrymmer huset verksamheter som friskvård, konst- och design, frilansjournalistik med mera. Här har även skolan sin syslöjdslokal och byns vävgrupp sin vävstuga.

Bad, båt och fiske

Byns badplats ligger vid Brobäcken i Flarkån, nära bron. Här finns en barnvänlig sandstrand med grillplats, bad- och båtbrygga. Ytterligare en badplats, Sandmjölan, ligger nere vid älven. Den fiskeintresserade kan i älven fånga gädda, abborre och harr. I skogssjöarna finns ädelfisk som regnbåge och röding. Fiskekort köps genom Svartlå Skoterklubb. Föreningens egen fiskesjö, Hundsjön, har flera vindskydd och eldstäder. Här finns också en brygga anpassad för rullstol och med plats för båtar.

Visionär och hållbar

Historia

Namnet Svartlå är fornnordiskt och betyder ”svart strandformation”. Trakten har troligen befolkats sedan 1300-talet, även om spår efter mänsklig närvaro går tillbaka till stenåldern. De tidigaste skriftliga källorna härrör från 1500-talet och berättar om en bosättning om fyra gårdar som levde av fiske, jakt och småskaligt jordbruk. Med tiden kom platsen att hysa sågverk och järnbruk, affärer, skola och flera frikyrkor.

Idag finns här en mängd småföretag och flera aktiva föreningar som byaförening, skoterförening, dialektgrupp (för överlulemål) och en nystartad kulturförening. På frågan vad som utmärker Svartlå framhåller gärna byinvånare andan av drivkraft och en öppenhet gentemot besökare och nyinflyttade. 

Senast uppdaterad: 2024-01-23