Familj och relationer
Barn som är utsatta för våld
Barn och unga som lever i en miljö där våld förekommer har rätt till stöd och skydd. Det är de vuxnas ansvar att våldet ska sluta. Våld påverkar alla inblandade: den våldsutsatta, barnen men också den som bär ansvar för våldet. Men det finns hjälp att få via Mottagningen mot våld. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel att det blir bråk mellan dina föräldrar eller att det använder våld mot dig, dina syskon, förälder eller någon annan familjemedlem. Det är alltid den som använder våld som har ansvaret!
Ett barn som bevittnar våld i hemmet utsätts själv för psykiskt våld.
Våld i nära relation är ett brott, ett socialt problem, ett folkhälsoproblem och ett jämställdhetsproblem.
Olika typer av våld
- psykiskt
- fysiskt
- sexuellt
- materiellt
- ekonomiskt
- latent
Insatser till barn
Alla barn har rätt att växa upp under trygga förhållanden och utsätts för psykiskt våld när de förekommer våld i hemmet.
Om ett våldsutsatt barn eller ett barn som bevittnat våld behöver stöd och hjälp med anledning av våldet, akut eller på kort eller lång sikt, har barnet rätt till insatser.
- skydd
- råd och stöd
- vård och behandling
Det finns olika sätt att hjälpa barn och unga som bevittnat eller utsatts för våld. Det kan vara i gruppverksamhet eller enskilda samtal med en behandlare. Om du vill veta mer så kontaktar du Team Mottagning på telefon 0921-629 99.
Ungdomar kan vända sig till ungdomsmottagningen på telefon 0921-620 80
Telefontid tisdag kl 13:00-13:45 eller torsdag kl 13:00-13:30.
Du når också mottagningen via e-post ungdomsmottagning@boden.se eller skolans elevhälsa (skolsköterska eller skolkurator).
Sekretess
Socialtjänsten har sekretess/tystnadsplikt. Den kan inte brytas annat än om den berörde samtycker. När det gäller vissa typer av allvarliga brott måste socialtjänsten rapportera till polis eller åklagare.