Bild på byggnaden Björknäsgymnasiet ovanifrån. Grafik med Björknäsgymnasiets logotyp.

Ansökan och antagning

Mellan kommunerna i fyrkanten finns ett samverkansavtal som innebär att du som elev fritt kan söka den utbildning du själv vill inom området. Detta oavsett om det gäller ett nationellt program eller en särskild variant.

Inom fyrkantens kommuner Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn finns ett rikt utbud av gymnasieutbildningar och vi samarbetar inom Fyrkantens gymnasiesamverkan. Antagningen handläggs gemensamt och om du vill läsa mer om ansökan och antagning till gymnasiet gör du det på  Gymnasieantagning Nord. Om du bor utanför fyrkanten (Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn) gör du din ansökan via din studie- och yrkesvägledare.

 

Här ser du vilka ansökningstider och antagningsbestämmelser som gäller för Fyrkantens gymnasiesamverkan. Tänk på att om du söker utanför samverkansområdet kan datum skilja sig mellan olika kommuner i landet. Ansökan till gymnasiesärskolan görs via den skola du går på. 

Tidplan 2023 och tips för dig som går i grundskolan

Se även: 

  • Lathund för gymnasieansökan via webben 2023  
  • Glömt lösenordet  

Under december månad

Ditt höstterminsbetyg sänds till gymnasieantagningen från din skola.

I slutet av december månad

Du får en blankett med användarid och ett lösenord som gäller bara för dig. Den skickas ut från din skola i betygskuvertet eller via din studie- och yrkesvägledare. Det är viktigt att du sparar detta fram till den slutliga antagningen.

Våra program

Bygg- och anläggningsprogrammet

Ekonomiprogrammet

El- och energiprogrammet

Estetiska programmet

Fordons och transportprogrammet

GameDev/ Nationell spelutbildning

International program - upper secondary school

Introduktionsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Restaurang och livsmedelsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Teknikprogrammet

Vård och omsorgsprogrammet

Gymnasiesärskolan

 

8 januari
Webben öppnas – https://fyrkanten.dexter-ist.com
Här gör du ditt val till gymnasieskolan.

5 februari
Sista ansökningsdag till gymnasieskolorna i Fyrkantsområdet (Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn).
Kvittensen ska du skriva ut och skriva på och sedan lämna till din studie- och yrkesvägledare.

Vecka 15
Webben öppnas. På www.fyrkantensgymnasier.se kan du se om något program inte startar i vårt område.
Nu kan du logga in på https://fyrkanten.dexter-ist.com och se ditt preliminära antagningsbesked.

15 april
Om- och nyvals­perioden inleds. Studie- och yrkesvägledaren låser upp din ansökan om du vill göra en ändring.
Tänk på att en del kommuner utanför Fyrkantens gymnasiesamverkan inte tillåter om- och nyval. Kontrollera detta med din studie- och yrkesvägledare på din skola.

6 Maj
Sista dagen för om- och nyval.
Efter 6 maj kan man inte ändra ansökan längre.

Vecka 27, början på juli
Vår webb öppnar: https://fyrkanten.dexter-ist.com
Här finns ditt slutliga antagningsbesked och där du tackar JA eller NEJ till din plats.

22 juli
Sista datum att tacka JA eller NEJ till erbjuden plats. Du gör detta val på https://fyrkanten.dexter-ist.com senast 24 juli.

23–26 juli
Första maskinella reservantagningen. Du går in på: https://fyrkanten.dexter-ist.com och svarar JA eller NEJ till reservplatsen.

29 juli–1 augusti
Andra maskinella reservantagningen. Du går in på: https://fyrkanten.dexter-ist.com och svarar JA eller NEJ till reservplatsen.

5 augusti–2 september
Manuell reservantagning via Kansliet.

 

Viktiga punkter när du gör din ansökan

Rangordna dina val

När du gör dina val är det viktigt att du tänker igenom din rangordning. Du prövas alltid först mot ditt förstahandsval. Om du inte har tillräckligt med poäng för att komma in på ditt förstahandsval prövas du mot ditt andrahandsval. Skulle inte dina poäng räcka för ditt andrahandsval prövas du mot ditt tredjehandsval och så vidare.

När du kommit in på ett av dina val så faller resterande delen av dina val bort. Det innebär att om du kommit in på ditt förstahandsval och tackar NEJ, har du inga val kvar. Detta gäller också för den maskinella reservantagningen.

Därför är det viktigt att du är noggrann när du rangordnar dina val. Det är också mycket viktigt att du tänker dig noga för innan du tackar nej till en plats.

Lämna korrekta kontaktuppgifter

Det är mycket viktigt att du i din ansökan uppger korrekta mobil- och telefonnummer samt en giltig e-postadress så att vi kan nå dig när det behövs. Detta är extra viktigt om du inte har blivit erbjuden någon plats eller om du inte har kommit in på ditt förstahandsval och står på reservplats.

Första reservantagningen sker via webben där du svarar JA eller NEJ. Om du vet om att du står på reservplats till ett högre val är det viktigt att du går in och kontrollerar om du fått ny placering. Du blir alltså automatiskt omplacerad till den nya platsen. Tackar du NEJ står du utan plats. Efter den 12 augusti är reservantagningen manuell vilket innebär att vi ringer eller skickar SMS om erbjuden plats. Observera att vid den manuella reservantagningen gäller att om du inte har svarat eller om antagningskansliet inte lyckats nå dig innan kl. 12.00 dagen efter, går platsen vidare till nästa sökande. Meddela därför alltid ändrade personuppgifter, telefonnummer och mejladress till antagningskansliet.

Kontakta antagningskansliet

Telefon: 0920-45 30 00
Du kan också maila dina frågor till: gymnasieantagningnord@lulease

Om du bor utanför Gymnasieantagning Nords område

Om du bor utanför Gymnasieantagning Nords område (Arvidsjaur, Boden, Haparanda, Luleå, Piteå och Älvsbyn) gör du din ansökan via din studie- och yrkesvägledare.

Ansökan för dig som inte går i grundskolan samt inriktningsval i årskurs 2

Du får söka till en gymnasieutbildning om du kan påbörja utbildningen före 1 juli det år du fyller 20 år. Du får dock inte ha avslutat ett annat gymnasieprogram eller likvärdig utbildning. Du som inte går i grundskola ansöker via en ansökningsblankett som du kan ladda ner under fliken Blanketter och Statistik.

Detta gäller även för inriktningsval i årskurs 2 men lämnas då in till studie- och yrkesvägledare på din skola.
Blanketten för val till årskurs 1 skickas till Gymnasieantagning Nord, BUF, 971 85 Luleå.

Senast uppdaterad: 2023-11-22